E-Mærket - 100% Dansk webshop - 20 års erfaring - Fysisk showroom & butik - Prisgaranti - 30 dages returret - God Service - Fremragende Trust score - Hurtig & billig fragt - Fragtfrit på ordre over kr. 799,-

 

Her på siden finder du informationer om metaldetektorer, metaldetektor termer & FAQ

 

 

 

INDHOLD:

   1. Metaldetektor termer
     2. FAQ og gode råd om metaldetektorer og brugen af dem 1. Metaldetektor termer


Følgende termer og begreber er velkendte vigtige når brug af moderne metaldetektor omtales:


ELIMINERING/DISKRIMINERING

Når et metal bliver ”elimineret”, betyder det, at detektoren ikke vil udsende et signal, hverken en tone eller synlig indikation på skærmen, når et udvalgt objekt passerer søgespolens søgefelt.
Når detektoren udsender forskellige toner for forskellige metaller, og når detektoren ”eliminere” specifikke metaller, kaldes det diskriminering. Diskriminering er en vigtig funktion på en kvalitets metaldetektor, og langt de fleste kvalitets metaldetektorer har idag denne funktion. Diskriminering giver brugeren mulighed for at ignorere forskellige typer metaller/objekter på baggrund af identifikation af metallet.

LEVN

Et levn er et objekt af interesse på baggrund af dets alder og tilhørsforhold til fortiden. Mange levn er fremstillet af jern, men kan også bestå bronze eller andre dyrbare metaller.

JERN

Jern er et almindeligt forkommende metal i jorden og som ofte er et uønsket målobjekt i visse detektor søgninger. Eksempel på uønskede jern objekter er gamle kander, rør, søm, og skruer m.m.

Nogle gange, er det ønsked søgeobjekt måske lavet af jern som f.eks skelpæle som indeholder jern og kan være vigtig at finde. Værdifulde levn som kan have interesse for metaldetektor søgning, kan også være sammensat af jern: Kugler, gamle våben og dele af konstruktioner og køretøjer m.m.

FERROUS/FERROR

Metaller der er lavet af, eller indeholder jern.

PINPOINTING

Pinpointing er processen hvor man finder den præcise placering eller lokation af et objekt i jorden. Metalgenstande kan være svært at se og fremkomme præcist som det omkring læggende jord, og kan derfor være svære at lokalisere. Her er Pinpointing ”mål-pegning” funktionen en stor hjælp.

Pinpoint funktion på en metaldetektor giver en relativ præcis indikering på hvor objektet er lokaliseret, og må ikke sammenlignes med pinpointeren som er en lille håndholdt metaldetektor der hurtigt og præcist lokalisere et jern objekt.

DÅSERINGE

Afrevne dåseringe fra øl- og sodavandsdåser er de mest irreterende affalds emner for metal-jægere, og kan have forskellige størrelser. Dåseringe kan elimineres, men andre værdifulde objekter kan også have samme magnetisk signatur som dåseringe, og vil derfor også blive elimineret når der diskrimineres mod dåseringe, så vøre derfor altid påpasselig med at diskriminere specifikke ID`er der ligger højt på ID skalaen.

JORD BALANCE

”jord balance” er muligheden for detektoren, at ignorere, eller ”se igennem” jordens naturlige indhold af mineraler, og kun afgive signal når et metalobjekt er fundet. Nogle metaldetektor modeller indeholder automatisk jord balance kalibrering, mens det på andre modeller skal gøre manuelt.


  
2. FAQ om metaldetektorer   

 

Spørgsmål: Hvor dybt kan en metaldetektor registrere? 

Svar: Det mest spurgte spørgsmål om detektorer. Desværre kan man ikke give noget præcist svar, men følgende faktorer spiller ind:


  1. Jordens ledende evner, stærkt mineraliseret jord vil have en tilbøjelighed at reducere søgeeffekten på din detektor. Mineralisering i Jorden kan variere meget fra lokation til lokation, hvilket gør at detektorens kalibrering af jord-balance skal justeres manuelt. I tilfælde af automatiske justering af Jord-balance kan det være nødvendigt at nedsætte følsomheden på detektoren for at undgå forstyrrende signaler.

  2. Den tid et objekt har ligget i jorden. Jordens indhold af mineraler har en ætsende virkning på metal. Nogle metaller korroderer hurtigere end andre. Zink korroderer let, mens kobber og sølv, kun gør det i let grad og korrodering af guld kan næsten ikke anes. Når disse metaller nedbrydes, opstår en oxiderings proces (rust), som absorberes af det omkringliggende jord, hvilket får jorden til at virke mere ledende, og detektoren vil ”tro” at objektet er større end det i virkeligheden er. Oxiderings processen kan nemt ses på stranden hvor sandet får en rødbrun farve.

  3. Størrelsen af et objekt. Jo større metalgenstanden er, jo lettere og dybere kan det registreres. En metalspand kan med andre ord nemmere findes end en mønt, så jo større metaloverflade set fra oven, genstanden har, destro dybere kan den registreres.

  4. Formen af et objekt: en hver metalgenstand genudstråler en del af signalet som din detektor udsender. Man kan sige at objektet fungere som en slags ”antenne” og deres form har derfor også betydning. Cirkel-formet genstande som ligger flat i jorden giver derfor det bedste resultat. Aflange genstande, specielt scannet på højkant er langt svære at registrere.

  5. Graden af magnetisering, som har stor indflydelse på sporingsdybde. En magnet kan eksempelvis detekteres ved meget større dybder, end en tilsvarende størrelses genstand i jern.

  6.  


Spørgsmål: Hvilken størrelse søgespole er bedst? 

Svar: En moderne metaldetektor kan benytte forskellige størrelser af spoler. Hver størrelse byder på specifikke styrker og svagheder. En lille spole kan nemmere ”plukke” gode søgemål ud, blandt uønskede mål. Derimod har større søgespoler en fordel i at afdække et større område, samt registrer dybere i jorden. Stærkt mineraliseret jord kan ”forstyrre” detektoren mere i takt med størrelsen af søgespolen. Så størrelsen er en balancegang afhængig af søgetype og område.

 

Spørgsmål: Hvordan virker Diskriminering? 

Svar: Et bedre ord for Diskriminering er måske Differentiering. Ved lav eller ingen diskriminering, vil alt metal indenfor søgefeltet blive registreret. Når du langsomt øger diskriminering, vil små stykker metal affald og jord-mineraler blive ignoreret. Jernobjekter, søm og små objekter blive diskrimineret bort, men også værdifulde genstande som guldringe kan også blive ”fanget” af en øget diskriminering.

Den bedste måde at lære diskriminerings funktionen er at samle forskellige objekter, dåse-ringe, søm, folier mønter, og ringe m.m. og lægge dem på jorden med min. 50 cm afstand. Sæt diskriminering til 0, laveste niveau, og scan alle emner, hvorefter man gradvist øger diskriminering, og noter resultater(lyd og numerisk) værdi. I takt med du bliver mere erfaren bliver du istand til at afgøre om du skal grave eller ikke, ved at lytte koncentreret (høretelfoner kan være en god hjælp her) eller se indikation på displayet.

 

Spørgsmål: Hvad er følsomhed (Sensitivity) og hvordan bruges funktionen? 

Svar: Følsomheds funktionen (sensitivitet) på en detektor bliver ofte misforstået. Følsomheden bliver ofte sat på højeste niveau og ignoreret. Dette betyder ofte at man ikke bruger detektoren optimalt. Til sammenligning, forestil dig gaspedalen til din bil, man kører aldrig med maksimal fart, men man tilpasser hastigheden efter forholdene. De samme termer er gældende for metaldetektering, man er nødt til at justere følsomheden efter forholdene. Ved stærkt miniraliseret jord, nærliggende transformatorer, antenner m.m. er grunde til at sænke følsomhedsniveauet på din detektor. Selvom en reducering af føsomheden, giver mindre søgedybde, kan du misse gode målobjekter på grund af for mange falske signaler.

 

Spørgsmål: Hvorfor bruger mange erfarne detektorfolk høretelefoner? 

Svar: Høretelefoner reducerer andet udenoms støj (vind, bølger, trafik osv.). De øger også Audio signalet, så du bedre kan vælge hvilke objekter du vil grave efter. Generelt vil et par gode høretelefoner øger antallet af gode fund, og reducere mængden af opgravet metalaffald. Høretelefoner gør også detekteringen mere koncentreret, øger batteri-levetid og forstyrre ikke andre med irreternde bippende lyde.

 

Spørgsmål: Hvad er falske signaler? 

Svar: Falske signaler bliver også kaldt ”fantom” signaler opstår når din detektor reagere på metal, når der ikke er metal. Falske signaler er oftest forårsaget af naturligt forekommende jern-oxider. De fleste metaldetektor modeller har automatisk jord-balance system til at fra-filtrere de mest forkommende mængde af jordmineraler. Nogle modeller har manuel justering af Jord-balance, dette giver med erfaring en mere eksakt filtrering af jordmineraler. Hvis mineralisering i jorden er for stor, kan det være nødvendigt at reducere følsomheden.
 

Spørgsmål: Hvilken Metaldetektor er god til begyndere? 

Svar: Alle vores metaldetektor mærker har gode bud på en god og stærk begynder metaldetektor og er kendetegnet for brugervenlig og højtydende detektorer i høj kvalitet. For udvalg af begynder metaldetektorer - KLIK HER

En god begynder metaldetektor skal være både brugervenlig, nem og logisk at forstå og med lav vægt. Alle vores metaldetektorer kommer med dansk manual og vores Detektorbibel med tips, triks og gode råd.

 

Spørgsmål: Kan man bruge sin detektor hele året? 

Svar: Bestemt.. metaldetektering er sjovt, spændende og god motion, det handler blot om at være fornuftigt påklædt. Dog er frosen jord knabt så spændende at grave i :-) 

Vi ønsker alle detektorfolk en god jagt… 

Zeejuu ….again  ;-)

 


  

                                                                          

 

 

Sikker handel E-mærket
Sikker betaling
Fremragende E-mærkets kundescore E-mærket
Følg os på sociale medier