E-Mærket - 100% Dansk webshop - 20 års erfaring - Fysisk showroom & butik - Prisgaranti - 30 dages returret - God Service - Fremragende Trust score - Hurtig & billig fragt - Fragtfrit på ordre over kr. 799,-

Alt om forskellige typer magneter

Oprettet d.

 

Magnetisme har altid fascineret og er et særligt fysisk fænomen. Takket være kloge og smarte fysikere gør magneter vores liv nemmere og bidrager tilmed til en bæredygtig omstilling. Magneter benyttes i forskellige sammenhænge, og der skelnes mellem 2 typer magneter.

Grundlæggende om magneter

Det kan umiddelbart være svært at forstå magnetisme, og det er da også et ret komplekst fænomen, men ved at forstå forskellen på de forskellige typer magneter - Permanente og elektromagneter, som stort set gør det samme, men på hver sin måde.

Basalt set kan magnetisme forklares som en slags kraft. Denne kraft opstår mellem 2 magneter eller mellem en magnet eller magnetisme påvirket objekt. Holder man disse tæt nok på hinanden, så vil de tiltrækkes, idet der opstår en fysisk proces i objekterne der gør tiltrækning muligt.

Hvad er så et magnetisme påvirket objekt? Umiddelbart lyder det komplekst, men det er faktisk kun få råvarer der er magnetiske og det er: Jern, Kobolt og Nikkel. Det betyder at genstande fremstillet af disse råvarer vil kunne tiltrækkes af en magnet. I modsætning hvad mange tror så er ædle metaller som sølv og guld ikke magnetiske, så er man i tvivl om at ens smykke er rent sølv eller guld kan man teste det med en magnet. Tiltrækkes smykker af en magnet indeholder de de en af de 3 magnetiske varer i en eller anden mængde.

Permanente magneter

For flere hundrede år siden opdagede man en speciel stentype med helt specielle egenskaber. Folk fandt ud af "stenen" blev tiltrukket af jerngenstande. Magnetisme er fascinerende med den viden vi har idag, men har vel nærmest været forbundet med trolddom da den blev opdaget i tidernes morgen.

Permanente magneter er magneter der naturligt bevare deres magnetisme i meget lang tid. Disse magneters kraft kommer fra selve magnetens sammensætning, og kræver ikke tilførelse af elektricitet. Karakteristisk for permanente magneter er nord- og sydpolen. Disse poler skaber et magnetfelt, der bevæger sig fra nord til syd uden på selve magneten og fra syd til nord inden i magneten, og dermed skabes en slags cirkulær bevægelse.

Elektromagneter

Elektromagneter blev opdaget for over 200 år siden. Men hvad ble reelt opdaget? Jo, det blev klart, at man leder en kobbertråd med elektricitet og man derefter holde den mod en magnetisme modtagelig genstand, bliver genstanden magnetisk. Det gør det muligt at gøre en jernstand magnetisk ved at eksempelvis at vikle en tråd der kan føre elektricitet, og forsynes den med strøm så bliver stangen magnetisk. 

Dette faktum gør elektromagneter særlige brugbare i mange sammenhænge, idet man tilslutte og afbryde magnetismen. Elektromagnetisme anvendes for eksempel ved affalds udskillelse, hvor man nemt kan adskille Jernaffald fra almindeligt affald, eller til opsamling af metalskrot, hvor magneten slukkes ved udløsning af metallet. Disse opgaver er naturligvis ikke muligt med en permanent magnet som vi kender det fra magnetfiskeri. Andre områder hvor man bruger elektromagnetisme er cykeldynamoer, vindmøller og i elbiler.

Man kan som forsøg nemt lave en elektromagnet ved hjælp af et søm, kobbertråd, batteri.

Magneter til magnetfiskeri er permanente

Ved magnetfiskeri bruges naturligvis også magneter og disse er fremstillet af Neodyme, som er et grundstof eller råmateriale og benyttes benyttes i produktion af de kraftigste magneter og er derfor velegnet som fiskemagneter.

Selvom Neodyme er fantastisk materiale er det også et fragilt materiale, og skal derfor bruges med forsigtighed. Magnetfisker du med Magnetar originale 360 graders fiskemagneter anbefaler vi altid at man benytter et beskyttelsescover så magneten er optimalt beskyttet mod slag og stød.

Permanente magneter er altså magnetiske i sig selv da magnetismen er inkorporeret i råmaterialet og elektromagneter er magnetiserbar objekter, der bliver magnetiske ved hjælp af elektricitet.

Læs mere om fiskemagneter og magnetfiskeri

 

 

 

 


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar

Sikker handel E-mærket
Sikker betaling
Fremragende E-mærkets kundescore E-mærket
Følg os på sociale medier