E-Mærket - 100% Dansk webshop - Fysisk showroom & butik - Prisgaranti - 30 dages returret - God service - Fremragende Trust score - Hurtig levering - Billig fragt - Fragtfrit på ordre over kr. 799,-

Hvad forstyrre min metaldetektor og hvad kan jeg gøre?

Oprettet d.

Metaldetektorens fjende: Elektro magnetisk interferens – De såkaldte ”falske signaler”

 

 

Alle som har en metaldetektor har prøvet det, en detektor som giver uregelmæssige og irriterende lyde uden der er metal i nærheden og især mange nye brugere tænker at der er noget galt med metaldetektoren, men faktisk er det et sundhedstegn. Læs mere og forstå de signaler der forstyrre din metaldetektor og hvad du kan gøre for at minimere dem, så du kan lægge frustrationer på hylden. 

 

 

Moderne metaldetektorer er ofte meget sensitive for netop at kunne opfylde de krav som moderne metaljægere stiller, netop at kunne søge så dybt som muligt. Dette i kombination med øget spredning af kilder der afgiver elektro magnetisk interferens (EMI) gør at du til tider vil støde på EMI når du bruger din metaldetektor, derfor er det vigtigt at man forstår og genkender EMI når den er til stede og kan foretage de rette foranstaltninger for at minimere dem, så du ikke behøver at opgive din søgen på bestemte lokationer.

 

Hvad er symptomer på Interferens (EMI)

EMI kan få en detektor til afgiver uregelmæssige lyde og visninger på skærmen, en bippen og skratten der ikke er hverken hale eller hoved i, og kan tilmed reducere følsomhed på din metaldetektor, uden der nogen synlig forklaring på det. Hvordan og hvor meget EMI din metaldetektor bliver påvirket af, afhænger af model, driftsfrekvens, sensitivitet, andre indstillinger og sidst men ikke mindst typen af elektro magnetisk interferens. Den mest almindelig interferens vil opleves som uregelmæssige og spontane lyde, men kan også være pulserende lyde, hvis man f.eks er i nærheden af elhegn.

Alle metaldetektorer er modtagelig over for EMI, og der kommer vi tilbage til at det er et sundhedstegn, for ellers virkede de nemlig ikke. Så være ikke skræmt over at detektoren påvirkes af forstyrrende signaler men lær derimod at forstå og begrænse disse. Og vigtigt at forstå, at i nogle miljøer vil nogle metaldetektorer være forstyrret, mens andre er mindre forstyrret hvilket skyldes driftsfrekvens, sensitivitet og andre indstillinger m.m.

 

Hvad skaber så Elektro magnetisk interferens

Almindelig kilder til EMI er andre metaldetektorer, el-ledninger, underjordiske elledninger, mobilmaster, el apparater, el hegn, højspændings master, computere, fluorescerende lys, tordenvejr, radiobølger, militært udstyr, elektriske motorer m.m. Så der er altså mange mere eller mindre usynlige forstyrrende ”fjender” derude. Derfor bør man heller ikke tænde en metaldetektor indendørs da der næsten er garanti for EMI forstyrrelser, og forvent også at metaldetektoren generlt er udsat for megen elektro magnetisk interferens i bymiljø, ikke mindst i parcelhus haver, hvor el ledninger, apparater, robotplæneklippere og Wifi routere m.m. er i umiddelbar nærhed.

 

Vi lever i en tid med stadig stigende interferens

I takt med at alt skal gøres trådløst og vi får flere elektroniske apparater, oplever vi flere og flere kilder til Interferens, og robot plæneklipperen er et glimrende eksempel herpå. Og den lille bandit er med det nedgravede afgrænsnings kabel en af de store syndere hvad angår EMI i bymiljø. Men også VLF-UHF trådløse kommunikationssystemer som mobiltelefoner, Bluetooth enheder, Wifi routere m.m. har samlet set gjort at EMI problematikken er større i dag en for blot få år siden.

Nye moderne high end detektorer er også blevet mere sensitive en de ældre modeller, hvilket også gør at de er mere sårbare overfor EMI, og selvom metaldetektor producenter arbejder kontinuerligt på at minimere indflydelsen af EMI så meget som muligt, vil en fuldstændig reduktion af EMI ikke være muligt uanset hvilken metaldetektor man bruger, da metaldetektorer er designet til at detektere magnetiske felter og da elektrisk strøm som følge af naturens love altid generere magnetiske felter, vil EMI altid være en modspiller.

 

Hvad kan man så gør for at minimere Elektro magnetisk interferens?

Der er flere muligheder for at minimere påvirkningen af EMI. Alle metaldetektorer er udstyret med følsomheds indstilling, der giver mulighed for brugeren at indstille hvor sensitiv detektoren skal være. Og når alle detektorer har denne indstillings mulighed er det netop for at kun reducere EMI påvirkning. For begynder og mellem metaldetektorer vil en reducering af følsomhed ofte være den eneste mulighed for at minimere EMI, og selvom at en reducering i følsomhed også reducere hvor dybt en metaldetektor kan registrere er det stadig bedre at søge på 50% følsomhed end slet ikke at søge på et specifik lokation med potentielt gode fund, og ofte vil det være nok at til at kunne detektere i optil 20 cm dybde hvor størstedel af fund faktisk bliver gjort.

Mange nye moderne high end detektorer har også mulighed for at ændre driftsfrekvensen og denne mulighed er ofte en effektiv måde at minimere visse former af EMI påvirkning da man ofte vil opleve at en specifik interferens er forstyrrende i et bestemt frekvensområde. Så har man mulighed for frekvens justering og endnu bedre drifts frekvens skifte anbefaler vi dette som første tiltag når EMI registreres. Denne mulighed vil ofte gøre det muligt at søge videre uden at skulle reducere følsomhed. Andre Top detektorer som eksempelvis Nokta Legend har også mulighed for at skifte søge kanal, hvor den automatisk scanner på alle kanaler og finder den kanal hvor mindst interferens er til sted. Man kan til tider også med held diskriminere/bort filtrere intervaller væk i søgeområdet på metaldetktoren, men det bør dog gøres med begrænsning da man kan risikere at bort diskriminere værdifulde mål. Ofte vil mange detektorer faktisk opleve at EMI er nemmere at kontrollere i "All metal" program end i diskriminations programmer.

Og sidst men ikke mindst så vil det ofte være bedst at søge på åbne marker med stor afstand til potentielle EMI kilder, dog vil man stadig fra tid til anden kunne opleve interferens, og vær opmærksom på at uregelmæssige lyder ikke kun kan skylds Elektro magnetisk interferens men også jordforhold fra mineralisering i jorden og her er det vigtigt, hvis en metaldetektor har automatisk jordbalance system at man får foretaget en korrekt udført jordkalibrering.

God forbedret jagt derude 😉

 


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar

Sikker handel E-mærket
Sikker betaling
Fremragende E-mærkets kundescore E-mærket
Følg os på sociale medier